NYÚLLEGELŐ

NYÚL A BÁRKÁN > A nyúllegelő 1. rész

 

   A XXI. század első felének második évtizedében járunk. Az ’írott tradicionális magyar nyúltenyésztés’ több, mint száz éves. A nyulak tartása/takarmányozása „beszűkült”. A tudomány, vagy a kényelem tette azzá?! Vita tárgya. Egy viszont bizonyos: a természetközeli nyúltartás-/-tenyésztésnek ’se híre se hamva’(első ránézésre).

Ha nyúltenyésztési szakkönyveinket, - mondjuk évtizedenként – visszaolvasva haladunk, láthatjuk az összefüggését annak, ahogy az ipar, a tudomány, a politika(a politika befolyása az állattenyésztésre) „a PÉNZ” által befolyásolt területek, hogy válnak fokozatosan természethűtlenekké.

Egészében – a közel 100-120 évet átölelve – látjuk csak igazán a magyar fajtáink helyzetét, a tartástechnológiai változásokat, az ipari takarmányok, s gyógyszerek TÉRhódítását.

Hol itt a (bio)diverzitás??!!

  • a XXI. század elején elértünk oda, hogy az állítólag „csak egy régi magyar fajtánk”(?!) van
  • a XXI. század elején élértünk oda, hogy nem fontosak a Kárpát-medence gyógynövényhasználata a nyúltenyésztésben > vannak gyógyszerek!
  • a XXI. század elején élértünk oda, hogy az ipar kifejlesztette a „boldognyúl-ketrecet” > jócskán 1 m2 alatti alapterülettel!
  • a XXI. század elején élértünk oda, hogy van komplex táp, és nem szükséges más!

 

   1900-as évektől, a sokadik kiadás akkor megélt „Házinyultenyésztés és értékesítés” című Andrássovich-féle szakkönyvtől egészen a Viniczay-féle(’41), Major-féle(’42) és a 2. Major-féle(’55) könyvig, többször említik a „nyúllegelő” kifejezést, megnevezést.

Ami annyit jelent, hogy párszáz négyszögölön, egészében, és/vagy felosztva, a nyulak számára többféle növényt vetünk. A szakemberek pontosan le is írják, hogy mit, és mennyit! (Nagy segítség!)

  2017 telén terveztem meg nyúllegelőmet. Az alapokat a korabeli szakkönyvek segítették. A magbeszerzéseket pedig agrárszakemberek. (Hálás köszönet!)

2018 április vége:

MTZ-82-essel munkált terület 400 négyszögöl. Kézi vetés és hengerelés.

Beszéljenek a képek!

2018. április 22. > GALÉRIA>>>

2019. máju 4. > GALÉRIA>>>