Nyúlfajták Franciaországban

  A francia nyúltenyésztés nagy hagyományokra tekint vissza. Évszázadok óta kiterjedten foglalkoznak ebben az országban a házinyúl tenyésztésével, és mindenkor sokkal nagyobb jelentőségű állattenyésztési ágazatnak tekintették, mint hazánkban. Az utóbbi évszázadokban sok új fajtát tenyésztettek ki, ezek világszerte elterjedtek. A nyúltenyésztés napjainkban is nagyjelentőségű ágazat náluk. Évente 280 000 tonna vágott nyulat termelnek, ezzel Európában az első helyen állnak. Az utóbbi évek átlagában a francia fogyasztók évi 5-6 kg nyúlhúst fogyasztanak el, ami ugyanannyi vagy valamivel több, mint a baromfihús fogyasztása. Ezek ismeretében érthető, hogy a világ minden országában érdeklődnek a francia nyúltenyésztés eredményei, helyzete iránt.

Dr. Holdas Sándor

(A cikk 1976. májusában jelent meg a BAROMFI TENYÉSZTÉS – nyúltenyésztési rovattal című szaklapban)

folyt. köv…