A magyar óriás nyúl 2.

A magyar óriás nyúl 2.

 

AZ ÓRIÁSOK SZÍN- ÉS TÍPUSVÁLTOZATAI

 

A német óriás színváltozatai

   A német óriásnak napjainkban számos színváltozata ismeretes, közülük elsősorban a vadasszínű és a fehér óriás tarthat érdeklődésre számot. (A nálunk oly népszerű német tarka óriás nyúl más fajtacsoportba tartozik, erről egy későbbi számunkban szólunk majd.)

   A német fehér óriás nyúl a szürke óriásból alakult ki. Presser szerint a fehér óriás német kitenyésztés, és 1904-ben szerepelt először kiállításon. Spitzenfeil szerint a századfordulón egyes szürke óriás almokban fehér színű fiókák fordultak elő, amelyek genetikailag tiszták voltak. Más szerzők szerint a fehér óriást a belga parlagi nyúl fehér-fekete színváltozatából tenyésztették ki. A fehér gereznájú nyúl tenyésztését a szűcsök igen szorgalmazták, s e színváltozat csakhamar közkedveltté vált, a nyúlbőrt magas áron vették.

   A fajta 1930-ban kapott nemzetközi elismerést, és az 1934. évi lipcsei kiállításon már 400 fehér óriás nyulat mutattak be. Az igen szép, a szürke óriásnál sokkal vonzóbb küllemi tulajdonságokkal megáldott fajta, sajnos nem futott be oly nagy karriert, mint a vadasszínű, gyengébb küllemű rokona. Az állatok csak 5,5-5,6 kg testtömegűek, testhosszúságuk 65 cm, szemük piros, a karmok pigmentmentesek, a fülhossz általában 18 cm.

   Az óriásnyulakat táblázatban összehasonlítva értékes adatokat kapunk a fajták bizonyos tulajdonságairól, mivel azoknál nagyobb standardsúlyú fajtát eddig nem sikerült kitenyészteni, és valószínűleg mai szemléletünkben annak nem is lenne helye. (Táblázat)

 

 

További óriás nyulak

 

   Nyilvánvaló, hogy egyes országok állományaiban e paraméterektől eltérő típusok is élnek és szaporítanak. Az USA-ban igen kedvelt a Flamish Giant elnevezésű óriás nyúlfajta, amely ugyancsak a belga óriás késői leszármazottja. testtömege 5,5-6,5 kg, inkább a kisebb óriásnyulak közé sorolható. Füle viszonylag rövid, szőrzetének színe sötét vasderes, de fekete, kék és fehér változatait is tartják. Spanyolországban ugyancsak ismert a belga óriás fehér és vadasszínű változata.

   Az óriás nyulak nagy családjában szerény helyet foglalnak el a fekete színű óriások, amely színváltozatot 1948-ban Kurt Ocker Lipcsében állította elő. Tenyésztése nem könnyű. az almokban gyakoriak a vadas és fehér színű ivadékok. Néha kékesszürke vagy vasderes fiókák is előfordulhatnak. A kékesszürke egyedeket továbbtenyésztve J. Grae unnai tenyésztő 1917-ben kékesszürke óriás nyulakat állított elő. W. Monschau ugyancsak önállókitenyésztéssel Honnefer órás mókus néven új óriás fajtát mutatott be 1925-ben a lipcsei kiállításon.

   Hazánkban sok tenyésztő hallott a lotharingiai, illetve a normandiai nyúlról, és a régebbi nyúltenyésztési irodalom is megemlékezik róla. A lotharingiai óriás a belga óriás és a francia kosorrú keresztezéséből származik. Míg a lotharingiai óriás testtömege 6-8 kg volt, és többnyire vadas színben tenyésztették, addig a normandiai nyúl testtömege 4,5-5,0 kg volt. Igénytelen és szapora, mezei nyúlszínű fajta volt, amelynek egyik füle felállott, a másik lelógott. Hazánkban annak idején sok hibás fülállású nyulat normandiai nyúlnak neveztek. A kétféle állású fül azonban heterozigótaságot takar.

   Az egyéb ismertebb óriás fajták között kell említenünk a korábban szovjet fehér óriásnak nevezett fajtát, 15-18 cm-es kanál alakú fülekkel, erőteljes izmos testalkotással, fehér szőrzettel, piros szemekkel és pigmentmentes karmokkal.

   A kék óriás a bécsi kék 6,0 kg-os változata a vadasóriás pedig a helyi vadas színű óriás és a belga óriás keresztezéséből származik. Testhossza 60-70 cm, a fül 16-18 cm hosszú, gazdasági típusú fajta, jó küllemmel. Ezeket nyilván a mai Oroszországban is tovább fogják tenyészteni. A buszkáti fehér nyulat 5-7 kg-os testtömege miatt az óriás fajták sorába célszerű nyilvántartani. Egy időben nálunk is voltak eredményes próbálkozások e fajta tisztavérű tenyésztésével, de a magyar óriással való keresztezési kezdeményezésekről is érdemes a továbbiakban megemlékezni.

   A buszkáti fajta szeme piros, kagylós füle 15-16 cm hosszú. Kimondottangazdasági fajta. Franciaországban hústermelésre szelektálták. Vágási kitermelése talán az óriás fajták között a legkedvezőbb, 50 százalék felett van. Sajnos napjainkban tenyészanyag hiányában tisztavérben nálunk nem tenyésztik. Mai ismereteink szerint eredeti formájában a belga óriás nyúl csak igen szerény számban került be hazánkban, de Németországból a testhosszban és testtömegben megnövelt vadasszürke típusból már sokat importáltunk. Annak ellenére így van, hogy a századeleji szaklapok részletes információval közölték az eredeti belga óriás nyúlról, és a tenyésztők hirdetései is a flamand óriás nyulak ivadékainak eladási szándékáról tudósítanak.

 

AZ ÓRIÁS NYULAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

 

Fajta                                Testtömeg         Testhossz            Fülhossz              Szőrzethossz

                                              kg                     cm                         cm                          cm

Belga óriás                         6,0-7,0                  74                           19                           3-4

Német szürke óriás             6,0-7,5                  70                         18-20                        3-5

Fehér óriás                         5,5-6,5                  65                           18                           3-4

Magyar óriás                       5,5-7,0                  68                           18                           3-4

Cseh belga óriás                 6,0-7,0                  68                         19-21                        3-4

 

 

Hazai import

 

   Hazai paraszti udvarainkban már a század elején sokan foglalkoztak az óriás nyulak tenyésztésével az úgynevezett istállónyulak mellett, sőt ezek rovására. A szakemberek szerint mint kiváló hústermelő fajtát emlegették, és nagy reményeket fűztek hazai térhódításához. Szarvason például már 1899-ben megkezdték a belga óriás tenyésztését, de az állatokkal szemben nyomós kifogás volt, hogy hajlamosak az orrhurutra és emiatt az eredeti importállatoknak alig maradt hírmondójuk. Az ivadékok már jobban honosultak.

   Az első tapasztalatokat Krebs Zoltán a Baromfitenyésztés 1904-ben megjelent 33.számában így ismerteti: a belga nyúl minden színben kapható, míg a nagy magyar nyúl mindig egyforma vadasszürke színű. Úgy tűnik a magyar parasztember már ez időben is inkább a vadasszínű óriás nyulak tartását kedvelte.

   A magyarnak nevezett változat 1,0-1,5 kg-mal könnyebb, legfeljebb 5,0 kg súlyú, míg a belga 6,0-7,0 kg-ot nyom. A belga hamar meghűl, nem bírja az extenzív tartási viszonyokat, míg a magyar ellenállóbb és már nem olyan igényes a takarmányozást illetően sem.

 

 

A magyar vadas

 

   Fenti és más források szerint, már a század elején kialakult egy bizonyos népi ellenirányzat a hivatalos propagandával szemben, de a nagytestű megnyúlt, durva szőrzetű, nehézkes mozgású, a takarmányokkal szemben igényes órás belga nyúl közreműködésével, néhány évtized alatt mégis kialakult a magyar vadas néven ismert valódi magyar nyúlfajta, amely ma is elismert súlyváltozata a magyar óriás nyúl néven ismert fajtának. A magyar vadas nyúl Oláh szerint a vadas és vasderes színű parlagi nyúl nemesítése útján keletkezett, s időnként a nagyobb testű óriásokkal történt cseppvérkeresztezés a magyar vadas jelleget nem változtatta meg. Mindenesetre kétségtelen a Németországból behozott import óriás nyulak jelentős szerepe a mai magyar vadas szín és súlyváltozat kialakításában.

   A magyar vadas tenyésztulajdonságai jóval felülmúlják a német óriásét, küllemileg is szilárdabb, feszesebb szervezetű, szaporasága és nevelőképessége kiváló, ellenálló, bőven tejelő, dajkaként is nagyszerűen alkalmazható változat.

   A magyar óriás a testtömeg tekintetében még ma sem egységes fajta, annak ellenére, hogy már csak vadas színben tenyésztik, ivadékainak gyors fejlődése kedveltté teszi a tenyésztők körében, mivel gyorsabban eléri szerény takarmányozási körülmények között is a nyúlhúsgyárak által kívánt élősúlyt. Az már más kérdés, hogy a nyúlhúst bármilyen formában elkészítő háziasszony milyen minősítést ad a vastagcsontú. kisebb élvezhetőhús-kitermelésű, daraboltan vagy egészben vásárolt nyúlnak.

 

Dr. Csíkváry László

 

Megjelent a Kistermelők lapja 1993. évi 4. hó számában