A KIÁLLÍTÁSI ELŐBÍRÁLATOK JELENTŐSÉGE

   A kiállításra szánt állatok előbírálata nem új fogalom, vagy követelmény. Már a GALLUS című szaklap 1885-ben ír a témáról, pedig akkor még csak néhány nyúlfajtát tenyésztettek hazánkban.  A dologban az a negatív jelenség, hogy 100 év elteltével még mindig előfordul, hogy talpfekélyes, fülrühös, kötőhártya-gyulladásos, vasaltfülű, náthás, szennyes, csapzott szőrállományú, erős vedlésben levő állatokat is hoznak a kiállításokra. Aki a nyulakat bírálja a kiállítás előtt az a felsorolt és fel nem sorolt hibákat megjegyzi, alacsonyabb pontszámokat ad az állatnak, vagy azonnal kizárja a kiállításon való részvételből. Az előbírálatokkal az érintett tenyésztők sértődöttségét is ki lehetne küszöbölni.

   Mindezek elkerülése végett egyre nagyobb jelentősége van a kiállítási előbírálatoknak. Az előbírálatot végző bizottság általában 3 tagból áll. Ezek felkeresik azokat a tenyésztőket, akik bejelentették részvételüket a rendezendő kiállításra. A helyszínen megvizsgálják a kiállításra szánt állatokat küllemre és egészségi állapotra nézve és az észrevételüket megteszik.

   A talpfekély általában az óriás testtömegű nyulaknál, de még a közép nagytestűeknél is elég gyakori jelenség, különösen ha azokat nem megfelelő padozaton tartják.

   Előfordul elég sűrűn az is, hogy a nyúlnak nem a standardban rögzített testsúlya van, a ezért kizárják azokat a bírálatból. A nyulak szakszerű bírálata nem „kiállítási luxus”, mert az ott feltárt küllemi hibáktól a belső értékmérő tulajdonságokra is következtetni lehet. A testsúly fajtameghatározó tényező.

...

   Tehát sok még a tennivaló mind az előbírálatoknál, mind a kiállítási bírálatoknál. A túlzott szigorúság elkedvetleníti az állattartót, az engedékeny bíráló pedig utat nyit az értéktelen egyedek szaporodásához. Ha azonban hozzáértő szakemberek elvégzik a kiállítások előtt az előbírálatokat, abban az esetben lényegesen kevesebb lesz a kizárt állatok, vagy az alacsony pontszámot elért egyedek száma. Az előbírálatok és a kiállításokon a hivatalos bírálatok ha részrehajlás mentesen zajlanak le, azok mindenképpen a fejlődés, a minőségi tenyésztést szolgálják, és viszik előbbre. Ezeket ajánlom az érdekeltek szíves figyelmébe.

/Szikora Andás, HÁZINYÚL és prémesállattenyésztők tájékoztatója, 1987. 5. szám VIII. évfolyam/

 

 

Napjainkban.

Kiállításon NB >NEM BÍRÁLHATÓ< valójában a bírálatból kizárt, súlyhatárt el nem érő, és beteg egyedek.